У суботу, 11 травня 2024 року в Кракові відбувся День Провінції – щорічна зустріч єзуїтів Південнопольської Провінції Товариства Ісуса, до якої належить також Україна. Темою цьогорічної зустрічі були зрілі відносини в житті та місії.

Від України на зустрічі були присутні о. Михайло Станчишин і бр. Єжи Задворни ТІ.

Зустріч розпочалася Святою Месою в базиліці Найсвятішого Серця Ісуса, яку очолив отець провінціал Ярослав Пашинський ТІ, а проповідь виголосив о. Матеуш Янига ТІ.

Цей День Провінції – це час для нас, щоб поговорити один з одним, зустрітися один з одним, але це також час, щоб разом молитися і роздумувати, – сказав о. Пашинський у своєму вступному слові до Євхаристії.

О. Янига у своїй проповіді прокоментував заклик Господа Ісуса з сьогоднішнього Євангелія до молитви прохання. Він заохотив єзуїтів просити у Бога таких дарів, яких спонукав просити у Бога святий Ігнатій Лойола тим, які відправляють Духовні вправи: «Просити великого засоромлення перед собою (48); просити великої скорботи душевної і сліз через свої гріхи (56); просити, щоб не бути глухим до поклику Божого (91); просити глибокого пізнання Господа (104); просити про скорботу, співчуття і сором (193); просити, нарешті, про благодать радості і сильної втіхи у славі Христовій (221) і про внутрішнє пізнання отриманих благ, яке веде до вдячності, любові і служіння Його божественній величі (233)».

Подальша частина зустрічі відбулася у великій залі Університету Ігнатіанум. Ключовим моментом цієї частини була конференція на тему зрілості, яку провів о. д-р Войцех Жешовський, який є делегатом у справах захисту дітей та молоді в Гнєзненській єпархії.

У своїй лекції о. Жешовський підкреслив, що зрілість – це не стільки стан, скільки процес, який триває все життя, процес, який не є самотнім, але будується в добрих стосунках. Лектор зазначив, що зрілість – це не позиція, вільна від обмежень, а радше позиція усвідомлення і творчого прийняття своєї «неідеальності». Вона характеризується терпеливістю, смиренням, лагідністю і прийняттям того, що ми не контролюємо ситуацію, довіряючи собі і Богові. Таке ставлення веде до більшої відкритості, здатності ризикувати і відходити від жорстких шаблонів, підвищує готовність співпрацювати і брати на себе відповідальність, дає можливість насолоджуватися життям, цінувати себе та інших. Така зрілість також призводить до поглибленої духовності, що розуміється як особистісні та індивідуальні стосунки з Богом.

У наступній частині  виступиво. Войцех Бояновський Ті. Він представив стан роботи, пов’язаної із захистом неповнолітніх, яку він здійснює як провінційний делегат у справах захисту дітей та молоді. З іншого боку, о. Михайло Станчишин ТІ поділився своїм досвідом та роздумами про поточну ситуацію в Україні.

Зустріч завершилася спільним обідом у трапезній Краківської єзуїтської колегії.

 

Джерело: jezuici.pl