1. Знайди спокійне та затишне місце, де ти зможеш побути 20-30 хвилин на самоті. Це може бути твоя кімната, капличка чи церква, або лавка в улюбленому парку.

Прийми зручне положення і, якщо бажаєш, заплющ очі або зосередься на іконі чи запаленій свічці. Якщо хочеш та можеш, увімкни тиху спокійну музику, яка допоможе налаштуватися Тобі на молитовний лад. Усвідом, що Ти зустрічаєш Бога, який вже давно прагнув цієї зустрічі, і який також прийшов до Тебе. Одним словом, спробуй відчути Божу присутність і попроси Святого Духа провадити Твою молитву.

2. Зосередься пару хвилин на своєму диханні.

Повільно і тихо порахуй до трьох на вдиху і до п’яти на видиху – це допоможе Тобі краще сконцентруватися. Якщо далі, протягом молитви Ти відволікаєшся, завжди повернися до більш осмисленного дихання. Відчуй, як повітря входить до Твоїх легень та виходить з них. У Тобі є джерело Життя, Божественний початок. Таке зосередження допоможе Тобі повернутися серцем назад до усвідомлення себе у Божій присутності. Крім того, можна вибрати якесь особливе слово або фразу, наприклад, “Ісусе, Христе, мій Боже”, слова Ісусової молитви, і повторювати її пошепки, коли ви відволікаєшся, зосереджуючись водночас на диханні.

3. Вибери короткий уривок зі Святого Письма і прочитай його повільно два рази.

Якщо обраний уривок є євангельською історією, спробуй використати свою уяву, свої п’ять відчуттів, щоб побачити себе частиною цієї історії (Що Ти бачиш? Що чуєш? Що відчуваєш?). Уяви собі місце, в якому Ти розмовляєш з Ісусом і слухаєш, як Він звертається до Тебе. Ти можеш відповідати на те, що Ісус говорить або робить в даній історії, або просто розповісти про щось, що сталося з Тобою нещодавно, або про майбутню подію у Твоєму житті. Використай цей час, щоб поговорити з Богом, як з другом.

4. На завершення присвяти одну-дві хвилини спогляданню, намагаючись вимкнути потік думок, щоб просто відпочити в Божій присутності.

Наприкінці роздумів знайди кілька хвилин для того, щоб побути з Богом у тиші. З часом Ти навчишся молитися тишею, у котрій і через котру промовляє Бог. Через таку молитву Ти можеш розпочати розпізнавати Божу присутність у своєму повсякденному житті з більшою легкістю.

о. В’ячеслав Окунь ТІ