https://www.osservatoreromano.va/en/news/2024-09/ing-036/fostering-religious-harmony-for-the-sake-of-humanity.html

“Joint Declaration of Istiqlal 2024”

Fostering Religious Harmony for the Sake of Humanity

переклав о. Олег Кривобочок ТІ

неофіційний переклад для особистого вжитку

“Спільна Декларація в Істікляль 2024”

СПРИЯННЯ РЕЛІГІЙНІЙ ГАРМОНІЇ ЗАРАДИ ЛЮДСТВА

Нижче наводимо «Спільну декларацію в Істікляль 2024»: Сприяння релігійній гармонії заради людства, підписану Папою Франциском і Великим Імамом Насаруддіном Умаром під час міжрелігійної зустрічі в джакартській мечеті Істікляль.

Як видно з подій останніх десятиліть, наш світ явно зіткнувся з двома серйозними кризами: дегуманізація та кліматичні зміни.

  1. Глобальне явище дегуманізації супроводжується дуже широким розповсюдженням насильства і конфліктів, що часто призводить до тривожної кількості жертв. Особливе занепокоєння викликає те, що для цього часто використовують релігію, завдаючи страждання багатьом, особливо жінкам, дітям і людям похилого віку. Роль релігії, однак, повинна включати в себе просування і захист гідності кожного людського життя.
  2. Експлуатація людиною земних ресурсів, нашого спільного дому, сприяла кліматичним змінам, що призвело до різних руйнівних наслідків, таких як стихійні лиха, глобальне потепління та непередбачувані погодні умови. Триваюча екологічна криза стала перешкодою для гармонійного співіснування народів.

У відповідь на ці дві кризи, керуючись нашими релігійними вченнями та визнаючи внесок індонезійського філософського принципу «Панкасила»[1], ми разом з іншими присутніми релігійними лідерами закликаємо до наступних дій:

  1. Потрібно дієво просувати цінності наших релігійних традицій, щоби подолати культуру насильства та байдужості, яка вразила наш світ. Релігійні цінності слід використовувати для сприяння культурі пошани, гідності, співчуття, примирення і братерської солідарності, щоби подолати дегуманізацію і нищення довколишнього середовища.
  2. Релігійні лідери, зокрема, натхнені своїми духовними наративами і традиціями, повинні співпрацювати і реагувати на вищезгадані кризи, ідентифікувати їхні причини та вживати відповідних заходів.

iii. Оскільки існує єдина глобальна людська сім’я, то міжрелігійний діалог потрібно визнати дієвим інструментом вирішення локальних, регіональних і міжнародних конфліктів, особливо тих, які викликані зловживанням релігією. Більше того, наші релігійні вірування та ритуали мають особливу здатність промовляти до людського серця і таким чином сприяти глибшій пошані до людської гідності.

  1. Визнаючи, що здорове, мирне і гармонійне середовище проживання є життєво важливим для того, щоб стати справжніми слугами Бога і захисниками творіння, ми щиро закликаємо всіх людей доброї волі вжити рішучих заходів для збереження цілісності природного середовища та його ресурсів, бо ми успадкували їх від минулих поколінь і сподіваємося передати нашим дітям і онукам.

[1] Прим. перекладача: Віра в одного Бога; справедливе й цивілізоване людство; демократія.