Кілька думок про методологію…

Людське життя – суцільна мережа особистих виборів. Обирати нам доводиться щодня, обираємо щомиті. І кожен із наших виборів має конкретний результат. Інколи такий, що серйозно впливає на інших. Інколи не лише на сучасників, а й на долю майбутніх поколінь. Життя людини – результат особистих виборів. За окремих обставин особистий вибір набуває суспільної значимості й від нього може залежати справді багато! Обираючи – творимо історію: власну та нашу спільну. Мудрість завжди скеровує наш погляд до глибин. Саме тому, розмірковуючи над особистим вибором, вартує, мабуть, пам’ятати, що слід:

1. ГОЛОСУВАТИ НЕ ЗА УСМІШКУ З БІЛБОРДУ, А ЗА ЦІННОСТІ!
За відповіді на питання “ЩО?” – мотивує, спонукає, надихає, зобов’язує кандидата.
Голос, відданий за усмішку з білборду, не створить усміхненого суспільства!
Цінності, відповідно до яких живе та діє кандидат, можуть.

2. ШУКАТИ НЕ ГАСЕЛ, А МЕХАНІЗМІВ!
Шукати відповідей на питання “ЯК?” – об’єднати українське суспільство та сформувати довіру до інститутів влади, відновити територіальну цілісність, відстояти національні інтереси на міжнародній арені та реінтегрувати окуповані території, забезпечити стале економічне зростання та внутрішню політичну стабільність. Абстрактних перемог не існує.
Конкретний результат забезпечується конкретними цілями та конкретними діями.
Не красивими гаслами!

3. ОБИРАТИ НЕ МИНУЛЕ, А МАЙБУТНЄ!
Обирати відповідь на питання “ЧОМУ?” – йдемо саме цим шляхом, сповідуємо саме такі цінності, боремося за такі ідеали, віримо в таке майбутнє. Реальне майбутнє потребує реальної стратегії, а не дотепних анекдотів!

ЯК ОБИРАТИ?
Відповідальний вибір потребує мудрості. І конкретної методології. Понад усе ж – особистісної цілісності. Експерти в сфері досліджень політичного вибору (Caprara, Feldman, Barnea, Roccas) стверджують, що сьогодні виборців мало цікавлять політичні програми та переконання кандидатів. Ті, яким більш притаманне інтуїтивне та емоційне світосприйняття, орієнтуються швидше на сумісні з власними риси характеру. Прихильникам більш свідомого та вольового вибору притаманна увага до особистих цінностей кандидата. Отож, за що голосувати: за характер чи цінності?

ЗА РЕЗУЛЬТАТ!
“Мудре ділання” передбачає узгодження особистих ставлень і дій із об’єктивними, транс-ситуативними, універсальними ціннісними орієнтирами. Особисті цінності лежать в основі наших поведінкових моделей: здебільшого ми приймаємо рішення та діємо на основі того, що вважаємо чи відчуваємо для себе важливим, значимим, цінним.

Відтак, перший крок (1) до мудрого вибору – визначитися з власною системою життєвих цінностей, перелічити їх, записати на аркуші паперу. Другий – звернути увагу на результати життя і суспільної діяльності кандидата та на їхнє значення для широкого загалу – народу, суспільства, держави. Адже ніщо не говорить голосніше про наші особисті цінності та сформовані на їхній основі характер і модель поведінки, як наші результати. І не будь-які, а власне ті, що додали до спільного блага. Тому другий крок (2) – під іменем кожного з кандидатів на найвищу державну посаду можна перелічити результати їхньої діяльності для України (принаймні у рамках визначених для цієї посади компетенцій – гарантія конституційних прав і свобод громадян, міжнародна політика, оборона тощо). Третій крок (3), відтак, – для забезпечення особистої цілісності в процесі обирання – полягає в тім, аби проаналізувати наскільки резльтати кожного з ваших фаворитів відповідають системі ваших особистих цінностей.

ОБИРАЮЧИ ВІДПОВІДНОГО – ОБИРАЄМО ВІДПОВІДАЛЬНО!!!

о. Андрій Зелінський, ТІ