Школам найбільш необхідна спільна праця, аби учень пізнав самого себе, свої таланти, здобував нові вміння, зрозумів свої мрії і навчився їх втілювати.

Так вважає о. Войцех Жмудзінський ТІ, який приїхав в Тернопільську школу-колегіум імені Йосипа Сліпого. Польський єзуїт в Тернополі вже вдруге, він проводить формаційні зустрічі для вчителів католицьких шкіл, під час яких обговорюють ся основи християнської освіти, явище католицької школи як спільноти та методи проблемного навчання.

Вчителі католицьких шкіл Тернопільщини: з колегіуму для дівчат “Знамення”, що в Зарваниці, школи-колегіуму імені Йосипа Сліпого в Тернополі, колегіуму Святого Йосафата в Бучачі та школи Пресвятої родини в селі Озерна на формаційних зустрічах говорили про основи християнської освіти та про важливість прийняття рішень. “Для католицьких шкіл це дуже важлива тема, боо в саме таких школах готують людей, які в майбутньому мають приймати важливі рішення” – каже о. Войцех Жмудзінський.

– Будемо говорити про те, що школа – це спільнота, яку ми маємо спільно збудувати. І не підручники чи визначення є найважливішими, а найважливіше є те, який досвід дитина матиме в школі. Чи полюбить навчання, так щоб решту життя вміти вчитися самому, – розповідає отець-єзуїт, котрий водночас є директором центру навчання лідерів та вихователів “Аррупе”, що знаходиться у Варшаві

– Часто забуваємо, що школа народжується з наших власних мрій, перетворюємо її в бюрократію, мучимо дітей, а маємо навчити ентузіазму до життя і до праці. Сподіваємося, що ці католицькі школи готують саме таку молодь , – каже о. Войцех.

– Особливістю навчання в нашому закладі є те, що ми пробуємо поєднувати найкращі традиції християнського шкільництва, які ми бачимо в інших країнах Європи. Переймаємо цей досвід, щоби учні здобували не тільки якісне навчання, а також вчилися основних християнських цінностей, – говорить духовний провідник Школи-колегіуму Патріарха Йосифа Сліпого о. Володимир Демчук.

джерело: Тернопілсько-Зборівська Єпархія УГКЦ