У Західній Україні розпочалися тренінги для священиків, які працюють із особами, що мають “постмайданівський стрес”, щоб допомогти їм духовно-психологічно реабілітуватися.

Перший тренінг відбувся на теренах Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ в Марійському духовному центрі в Зарваниці. Наступні зустрічі заплановані в Івано-Франківській та Львівській архиєпархіях і Дрогобицькій єпархії.  Як повідомив о. Петро Рак, участь у тренінгу взяло близько 200 священиків. Такі заходи, за його словами, будуть проходити близько півроку. «Пік цього синдрому триватиме ще довго. Оскільки зараз великопісний період, коли люди прагнуть сповідатися і спілкуватися зі священиками, то ми передусім звертаємо увагу священнослужителів на сповідь, щоб вони часом не пропустили переживання, яке може мати людина з приводу останніх подій у державі, а також щоб вправно надавали душпастирську допомогу особам, котрі брали участь у цих подіях», – прокоментував о. Петро Рак.

Такі тренінги проводяться з ініціативи Отця і Глави Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава (Шевчука), який попросив єпископів УГКЦ під час Великого посту підготувати священнослужителів до духовного супроводу осіб, котрі брали участь у протестах на Майдані Незалежності в Києві.

Здійснює проект Відділ комісій Патріаршої курії УГКЦ, зокрема його керівник о. Петро Рак та його помічники. Зустріч у Зарваниці відбулася з благословення  Архиєпископа і Митрополита  Тернопільсько-Зборівського Василя (Семенюка).

Спікерами конференції були: о. Андрій Зелінський, єзуїт; психолог Карл Плеснер, експерт у галузі психології та фахівець у ділянці посттравматичного синдрому; Олена Ганцяк-Каськів, активна учасниця дій на Майдані в Києві й працівниця Патріаршої курії УГКЦ.

За матеріалами: Інформаційний ресурс УГКЦ