13567414_10207120957362587_592284644266560894_nЩороку в м. Візбю, на острові Готланд, Швеція, відбувається ALMEDALSVECKAN (Тиждень в Альмедальській долині) – одна з найпрекрасніших традицій європейської демократії. Упродовж тижня в одному містечку (20 тис. населення) відбувається понад 3700 (!!!) семінарів з найрізноманітніших суспільно-політичних питань, які хвилюють Швецію та Європу. Захід відвідує 40 000 слухачів, включно з представниками влади всіх рівнів, відомих європейських політиків і діячів культури. Збільшують кількість авіарейсів, літають більшими літаками, пливуть більшими корабликами. Натовпи кружляють від намета до намета, де формуються конкретні думки про те, як спільно жити далі – такий собі ЯРМАРОК ІДЕЙ.

Так і працює європейська демократія: її не вигадують у кабінетах, не насаджують згори, важливі політики – результат спілкування, важливих політиків не конструюють медіа, вони тут на усіх вуличках у натовпі легітимують своє право на народне представництво, звідси й їхня відповідальність перед тими, кого представляють. Політика тут – це, в першу чергу, процес обговорення, спілкування, пошук раціональних шляхів розв’язання суспільних, державних і міжнародних проблем.

Цього року на одній з панельних дискусій “25 років після об’єднання Європи: цінності та безпека у небезпеці?” з доповіддю виступив о. Андрій Зелінський ТІ. Разом з о.Андрієм у панельній дискусії взяли участь Вєслав Тарка, посол Республіки Польща у Швеції, та Анна фон Байерн, німецька політична журналістка та письменниця.