В’ячеслав Окунь ТІ

Сьогодні урочистість Всіх Святих. У ці дні ми відвідуємо могили наших близьких та знайомих, з жалем згадуючи собі часи, коли вони ще ходили по цій землі. Церква 1 листопада в особливий спосіб вшановує всіх святих, знаних і незнаних, проголошених і забутих під порохом віків. Ким є святий і що він для мене значить?


Вшановуємо їх, називаємо їх іменами вулиці, церкви, школи, лікарні… Чимось ці люди відзначилися, бо тепер ми хочемо відзначити їх. Ці люди зробили щось таке, що змінило цей світ… Святий Франциск, Домінік, Ігнтатій Лойола, Василій Великий, Оскар Ромеро, Мати Тереза, Едита Штайн, Максиміліан Кольбе і багато інших. Андрей Шептицький, Йосиф Сліпий, Теодор Ромжа, Йосафата Гордашевська…

Святі пройшли свою дорогу. Вони якби показали нам, як нам треба йти до Бога. Вони зробили цю дорогу легшою. Хоча їм було надзвичайно важко. Святі не були досконалими. В багатьох біографіях чи автобіографіях можна прочитати, що вони відчували себе грішниками, недостойними християнами з багатьма недоліками, але не переставали йти, бо вірили в Обітницю, котру дав Господь Бог, що їх «нагорода буде велика в небі». Власне це давало їм сили, власне це допомагало їм переносити усі труднощі, терпіння, муки, страждання, гоніння і навіть смерть.

Отже віра і впертість та тверде переконання, що сповнюючи своє покликання я сповнюю волю самого Бога. І це власне Він, а не мої «плани на життя» дають мені сили і наповнюють сенсом усе навколо мене. Святий це той, хто знає, що він є Божою дитиною, не самодостатнім дітлахом, а власне Божою дитиною, котра УСЕ завдячує Отцю.

Подивися на свої долоні! Подивися тепер! Це долоні Божої дитини. Не згадуй сьогодні мерців, а згадай про тих, що жили, живуть і житимуть життям Божих дітей, дітей Світла, що повірили Світлу…

Тут на землі є важко, ми знаходимося у стані постійної війни на всіх фронтах. Це страшна, кровопролитна війна, у котрій не беруть полонених. Тут немає медсестер чи лазаретів. Це війна без перемир’я. Це війна за Твою душу. Але якщо Ти повіриш в обітницю, і витримаєш до кінця, до останнього, то твоя нагорода буде велика на небесах!