10850101_677828448990361_9139031115389034488_n

8 червня 2015 року в єзуїтському костелі Найсвятішого Серця Ісуса відбувся благодійний концерт Юлії Чампели (скрипка) та Ярослава Гамаля (гітара).
Ця неординарна музична подія викликала неабиякий резонанс серед чернівчан. Храм був заповнений, люди фотографували його обшарпаний інтер’єр на мобільні, виставляли у соціальні мережі, описували власні враження. Від самого концерту залишилися у великому захваті всі! “Такі концерти і у таких місцях треба робити частіше” – говорили.
Як розповів “Чернівцям” настоятель єзуїтського костелу о. Станіслав Смольчевський ТІ, під час благодійного концерту класичної музики було зібрано 5 тисяч 772 гривні. Власне, концерти у храмах можуть бути тільки благодійними. І така ініціатива, коли класична музика лунає під куполами храмів – дуже популярна на Заході. Головний диригент та художній керівник Чернівецького Академічного симфонічного оркестру Йосип Созанський розповідає “Чернівцям”:
– Те, що відбулося у єзуїтському костелі – дуже смілива ініціатива, це гарний проект. Вибиті вікна, облущені стіни… Навіть на такому фоні цей концерт виглядав дуже органічним. Це, так би мовити, природні декорації. І в нас у Чернівцях це треба робити якнайчастіше, ми маємо багато чудових пам’яток архітектури. Музика у церкві звучить по-особливому. Ми із оркестром часто їздимо на гастролі до Європи. І, скажімо, в Італії дуже часто виступаємо саме у храмах. Маємо для того спеціальні програми – Меси, Реквієм…
За словами диригента він вже мав розмови із настоятелями як єзуїтського костелу, так і костелу Воздвиження Всечесного Хреста, що біля філармонії. І отримав позитивні відповіді на пропозиції організувати у цих храмах концерти класичної музики.

5 мільйонів доларів потрібно для відновлення унікальної пам’ятки України – буковинського костелу «Серце Ісуса», який у геть занедбаному стані. За радянських часів його фактично зруйнували, замість церкви перетворили в архів. Знищили найкращий у Європі орган, вітражі, та загалом унікальну неготичну архітектуру. Відновити храм, який приваблює туристів та має надзвичайно важливе значення для вірян, взялася римо-католицька громада. Вона організувала благодійний концерт класичної музики, аби зібрати кошти на реставрацію споруди.

Джерело – Газета “Чернівці”

Білше фото тут.

Відео з концерту: