faq_reko

Реколекції – це духовне оновлення. Ігнатіанські реколекції закритого типу – це одна з форм духовного навчання, втаємничення у молитву. Вони відбуваються таким чином: люди протягом тижня живуть у реколекційному домі. Реколекціоніст (духовний керівник) дає “духовні вправи” реколектантам (духовним учням – тим, хто приїхав робити реколекції). Два рази на день він дає тему для розважання (медитації). На основі кожної теми реколектанти повинні виконати дві медитації по одній годині, отже – чотири одногодинні медитації кожного дня. Один раз на день реколекціоніст подає пояснення самого методу медитації. Також кожний реколектант щоденно зустрічається з реколекціоністом на приватну духовну розмову, що триває 20 хвилин.

orange12Хто може брати участь у таких реколекціях? Християни, тобто ті, хто вірять у Бога і фундаментом їхньої віри є Святе Письмо. Приналежність до якоїсь конкретної церкви не має значення. Це можуть бути католики, православні, протестанти.

Ігнатіанські реколекції – це не катехизація, не навчання правд віри, і не духовні повчання у загальному розумінні. Вони адресовані не початківцям, не тим, хто навернувся на християнство і хоче чогось навчитися. Вони адресовані тим християнам, які живуть своєю вірою, але мають труднощі в її практикуванні, труднощі у молитовному і сакраментальному житті. Отже, ті християни, яким недільного богослужіння вистарчає для їхнього духовного життя, або ті, які ходять до церкви тільки святити паски, на таких реколекціях будуть марнувати час. 🙂

ЯК ПРИГОТУВАТИСЯ ДО ДУХОВНИХ ВПРАВ?

Св. Ігнатій у вступних увагах до Вправ подає таку вказівку:

orange12”Тому, хто беpе участь у виконанні впpав, дуже допоможе, якщо він увійде в них з великою відвагою і великодушністю (щедрістю) щодо свого Твоpця і Господа, жертвуючи Йому всю свою волю й свободу – щоб Божий Маєстат послуговувався, згідно зі своєю найсвятішою волею, як його особою, так і всім тим, чим він володіє”.

І тому в часі приготування до реколекцій заохочуємо продовжувати час щоденної молитви і просити про великодушність і щедрість щодо свого Господа.