poklyk

В житті кожної людини приходить момент важливих рішень, час вибору життєвого шляху. Для людей, що вірять в Бога, це час розпізнавання покликання. З тремтінням у серці, переймаючись майбутнім, питаємо себе: Яке є моє покликання? Яка є Божа воля? Що Бог від мене очікує? Багато молодих людей, ставлячи собі такі питання, хочуть отримати ясну і чітку відповідь. Але ці питання з’являються не тільки в тих, котрі розпізнають своє покликання. Нерідко роздумують над ними люди, що вже прийняли рішення та вибрали життєву дорогу. Іноді життєві обставини змушують ще раз задуматися над вже зробленим вибором. Чи насправді добре розпізнав своє покликання? А може я помилився? Хоча питання у кризових ситуаціях звучать трохи інакше, по великому рахунку мова про одне й те саме: яке, в кінці кінців, є моє покликання?

Питання про покликання набирає свого сенсу в контексті віри, тобто особливих відносин Бога і людини. Адже то Господь Бог кличе людину. Тому зрозуміння питання про покликання залежить від зрозуміння стосунку Бога і людини, зрозуміння, ким для неї є Господь Бог і як Він діє в її житті. Розпізнаючи покликання дуже часто ми думаємо, що Бог вже має готовий план на життя і чекає, щоби ми цей план виконали. Той, хто добре розпізнає і відкриє своє покликання, а крім того його виконає, може розраховувати на Боже благословення, котре зробить наше життя щасливим. Натомість той, хто не вгадає, що задумав Господь, або вгадавши, буде втікати від свого покликання, матиме нещасливе життя.

На жаль, таке розуміння покликання, навіть з добрими намірами, має зовсім нехристиянський образ Бога. Бачимо Його дещо карикатурно. Уявляємо як когось, хто має секретну картотеку зі всіма нашими даними, а завданням людини є вгадати, що написане в цій картотеці. Це завдання надзвичайно важке, якщо не неможливе, не кажучи вже про те, що насправді таке розуміння покликання цілком і повністю перекреслює людську свободу. Тому багато молодих людей навіть і не хочуть чути про якесь там покликання, боячись що Божі плани можуть бути іншими, ніж їх власні бажання. Тим не менш, якщо людина відкидає таке розуміння покликання, то тим самим відкидає ідею Бога, котрий зневолює її своїм приреченням.